Visum Turkije

Visum Turkije aanvragen met iDEAL of MisterCash/Bancontact!Vervoer in Turkije:

Het openbaar vervoer is in het grootste deel van Turkije prima verzorgd. Met een uitgebreid netwerk van minibusjes, bussen, binnenlandse vluchten en natuurlijk veerboten. De treinen rijden er niet zo veel. Ze rijden langzaam en reserveren is lastig. Wel zijn ze goedkoop en veilig. Een kaartje kopen is geen probleem, maar voor belangrijke feestdagen zal je toch tijdig moeten reserveren. Dat is vooral voor vluchten en treinen. Een auto huren is vrij duur, in het laagseizoen krijg je meestal korting.

Met de trein

Treinvervoer wordt verzorgd door de TCDD in Turkije. Het beste kun je de trein gebruiken om tussen de grote steden Ankara, Istanbul en Izmir te reizen. Als je naar provinciale centra zoals Kayseri of Konya gaat, kan dat ook. De trein rijd vaak langzaam, dat komt omdat het spoor via het bergachtige land veel omwegen moet maken. Als je reist over de weg, dan gaat dat wel twee keer zo snel. De trein is comfortabeler dan de bussen, het kost evenveel of minder. En je kan dan rustig van het landschap genieten. Als je betrouwbare informatie over de vertrektijden wilt hebben, dan moet je op het station de dienstregeling bekijken en het navragen aan het personeel. Je kunt op de meeste routes kiezen uit diverse klassen. Zowel eerste klas met slaap stoelen of eerste klas met normale stoelen. Of je kiest de tweede klas. Als je lang moet reizen dan kun je beter een bed reserveren. Als je wilt kun je kiezen tussen goedkopere (couchettes), die zijn meestal met 4 of 6 bedden per coupé, dat is afhankelijk van de route. Ook heb je slaapwagons met twee bedden en sanitaire voorzieningen. En natuurlijk air condition. De bedden hebben kussen, lakens en dekens. Maar dat is alleen voor de duurdere wagons. Voor de goedkope moet je zelf het beddengoed meenemen. Ook loopt er personeel rond, die tegen een fooi je bed opmaakt. Overdag klappen ze de bedden op en kan je er op zitten.

De treinen op de lange route hebben een wagon waar je een eenvoudige maaltijd kunt krijgen. Op de station zijn er ook snacks te verkrijgen. Je moet altijd reserveren op de grote treinroutes. Dat is alleen twee weken voor vertrek mogelijk. Je kan geen slaapplaats reserveren vanaf een ander station dan dat je vertrekt. Online kan je natuurlijk ook boeken, maar helaas is de website van TCDD erg ingewikkeld. Je hebt er wel moed voor nodig.

Met de bus

Het grootste deel van het vervoer in Turkije wordt verzorgd door lange afstand bussen. In alle bussen klinkt harde Turkse muziek en er worden flesjes water en verfrissingsdoekjes uitgedeeld. Er is na een half uur rijden een kwartier rustpauze om te eten en drinken. De busmaatschappij regelt zijn eigen dienstregeling en prijzen, dat kan nogal verschillen. Er wordt meestal 's nachts gereden en de bussen rijden ongeveer 60 km per uur. De busmaatschappijen hebben een loket op het busstation en verkooppunten in het centrum van de stad. Pas op: klantenlokkers bij de busstations brengen je gelijk naar hun busmaatschappij. Vraag altijd om een plattegrond van de bus. De beste maatschappijen van het land zijn Ulusoy en natuurlijk Varan. Deze bussen hebben comfortabele stoelen.

Met de Dolmuş

De dolmuş is een minibus die op vaste routes rijd en de mensen oppikt als je je hand opsteekt. De dolmuş kost ongeveer 1,5 TL, dat is 50 eurocent. Als je van het hotel naar het centrum wilt, kan je het beste de dolmuş pakken.

Met de taxi

De gele taxi's hebben meestal vaste standplaatsen. Het is heel makkelijk om een taxi aan te houden, door je hand op te steken langs de weg. Er zijn in de buitenwijken op elke straat ook telefoons waarmee je een taxi kan bellen. De meeste stad taxi's hebben een digitale taxi meter, die zijn redelijk betaalbaar. De taxi's hebben een vast stadstarief en een tarief dat afhankelijk is van de afstand. Het nachttarief ligt 50% hoger. Let op dat je overdag niet het nachttarief betaald.

Met de auto

Als je met de auto naar Turkije gaat, kijk dan goed uit want de meesten Turken rijden agressief en slecht. De politie doet hier niks aan. Er gebeuren veel ongelukken in Turkije dodelijke slachtoffers. Vooral het rijden op officiële feestdagen. Houd je eigen goed aan de verkeersregels, binnen de bebouwde kom 50 km per uur en buiten de bebouwde kom 90 km per uur. Rijd niet met alcohol, daar staat en boete op van 480 TL. Dat is omgerekend ongeveer 180 euro. Bij de grote steden zijn veel verkeerscontroles. Als je het paspoort laat zien dan mag je meestal door rijden en dat is zeker in een huurauto. Let ook op waar je parkeert, vooral in de badplaatsen. Je auto wordt namelijk snel weg gesleept. De boet is niet hoog, het kost veel moeite om de auto terug te krijgen. De gewone hoofdwegen zijn gevaarlijk en smal.

Er zijn ook tolwegen die zijn aangegeven met groen en witte borden. Als je een auto wilt huren moet je minimaal 21 jaar zijn en langer dan 1 jaar je rijbewijs hebben. Je kan een auto in het hotel huren waar je verblijft maar bij de touroperator is het voordeliger. Die geven meestal korting en je kan in je eigen taal over de auto praat. Als je de auto krijgt moet je hem goed nakijken op beschadigingen. Bij de huur is meestal een basisverzekering inbegrepen, maar de schadedekking niet. Dat is in het Turkse verkeer echt noodzakelijk.

Vervoer in Turkije