Visum Turkije

Vraag vandaag nog uw visum voor Turkije aan!Praktische tips Turkije:

Natuurlijk wil je op vakantie het liefst nergens aan hoeven denken. Toch is het wel degelijk verstandig om een paar praktische zaken in gedachten te houden als je naar Turkije vliegt deze zomer! Hieronder noemen we een aantal praktische tips waarmee je onaangename verrassingen ter plekke voorkomt.

Financiële zaken

De koers van de Turkse Lira kan sterk fluctueren. Wissel je euro’s daarom pas in Turkije om voor lira’s: wisselen is dan goedkoper, dus je krijgt er meer lira’s voor terug. Bij veel gelegenheden is het mogelijk om met creditcard (vooral Visa, maar soms ook MasterCard en American Express) te betalen. Informeer daar echter wel altijd van tevoren naar. Je wilt er niet opeens achter komen dat betalen onmogelijk is! In sommige toeristische gebieden worden euro’s ook geaccepteerd. Dit is echter verre van vanzelfsprekend, dus hou ook altijd voldoende lira’s op zak.

Veiligheid

Het verkeer in Turkije kan hectisch en chaotisch zijn; sommige mensen rijden hier levensgevaarlijk. Ga daarom liefst niet in het donker de weg op en rij altijd voorzichtig. Verkeerscontroles komen veel voor, dus hou de autopapieren altijd binnen handbereik. Criminaliteit komt in Turkije veel voor. Hou broekzakken en tassen dus goed in de gaten, en laat zeker geen portemonnees uit broekzakken steken. Ook creditcardfraude en simpelweg te hoge prijzen zijn gevaren om rekening mee te houden. De Syrische en Iraanse grens van Turkije zijn gevaarlijker dan de rest van het land. Overweeg je hierheen te reizen, hou dan de reisadviezen van de Nederlandse overheid in de gaten. In Turkije zijn regelmatig demonstraties. Het is verstandig om hier als toerist uit de buurt te blijven. Hou het nieuws ter plekke in de gaten om te zien hoe het met de onrust verloopt.

Gezondheid

Voor een reis naar Turkije zijn geen vaccins verplicht. Wel raadt de GGD je aan om de Hepatitis A-prik en de DTP-prik van tevoren te halen. Drink in Turkije geen kraanwater; dat is gechloreerd en daarom minder gezond. Er is bijna overal water in flessen te koop. Eten bij straatverkopers is vaak lekker, maar niet altijd even hygiënisch bereid. Vaak helpt het om alleen iets te kopen bij de gelegenheden waar ook locals eten. Zij weten immers beter waar je wel en niet ziek van kunt worden. De algemene ziekenhuizen in Turkije zijn niet bijzonder goed, maar de particuliere gezondheidszorg is uitstekend, zeker in grotere steden als Ankara en Istanbul.

Religie

Turkije is een islamitisch land. Het is daarom belangrijk om op kleding te letten: aan het strand en op boten is zwemkleding prima, maar daarbuiten is het zeker niet gepast. In de buurt van moskeeën en andere religieuze plekken is het belangrijk om de schouders en benen te bedekken, en voor vrouwen natuurlijk het haar. Als gevolg van de islamitische wetgeving zijn varkensvlees en alcohol in Turkije duurder en moeilijker te krijgen.

Comfort

De meeste Turkse hotels en resorts gebruiken geen boxsprings. Wie daaraan gewend is, kan zijn bed dus in het begin wat oncomfortabel hard vinden. Turkije is geen land voor lichte slapers: niet alleen gaan de stadsgeluiden vaak de hele nacht door, ook de oproep van de moskee schalt vijf keer per dag uit de luidsprekers. Neem oordopjes mee als je van lawaai snel wakker wordt.

De Nederlandse ambassade

Wanneer je toch hulp nodig hebt met bijvoorbeeld je veiligheid, kun je het best de Nederlandse ambassade bellen. Deze is gevestigd in Ankara.

Bodrum Turkije